Strona główna      Relacje inwestorskie     AKTUALNOŚCI      Rok 2017      OŚWIADCZENIE ZARZĄDU "MERCOR" S.A.
OŚWIADCZENIE ZARZĄDU "MERCOR" S.A.
20.09.2017

Oświadczenie zarządu „MERCOR” S.A. w związku z informacjami dotyczącymi naruszenia zakazu konkurencji na szkodę spółek z grupy ASSA ABLOY.

W związku z pojawiającymi się w przestrzeni publicznej informacjami, jakoby „MERCOR” S.A. (dalej jako: „MERCOR”), miał dopuścić się naruszenia zakazu działalności konkurencyjnej na szkodę Assa Abloy Mercor Doors Sp. z o.o. oraz innych spółek z grupy Assa Abloy (dalej jako: „Assa Abloy”), zarząd „MERCOR” oświadcza, że zarzuty te są bezpodstawne, a ich podnoszenie przez Assa Abloy jest wyłącznie wyrazem nieuczciwej walki konkurencyjnej.

W okresie 3 lat począwszy od 16.12.2013 r. „MERCOR” był umownie zobowiązany wobec Assa Abloy do powstrzymania się od działalności konkurencyjnej na rynku oddzieleń przeciwpożarowych. Zobowiązanie to wygasło jednak z dniem 16.12.2016 r. W konsekwencji „MERCOR” może w ramach swobody działalności gospodarczej prowadzić działalność w tej branży. Rozpoczęcie działalności na tym rynku nastąpiło w sposób pośredni poprzez nabycie w dniu 18.04.2017 r. 82% udziałów w spółce technologicznej DFM Doors Sp. z o.o. (uprzednio SP ZERO Sp. z o.o.), o czym „MERCOR” informował w komunikatach prasowych oraz informacjach bieżących. Nie ulega zatem jakimkolwiek wątpliwościom, że zdarzenie to miało miejsce po upływie okresu obowiązywania zakazu konkurencji. Spółka DFM Doors
Sp. z o.o. w lipcu 2017 r. rozpoczęła pod marką DFM produkcję innowacyjnych drzwi przeciwpożarowych w aluminiowej ościeżnicy. Jest to innowacyjne rozwiązanie, najnowsze osiągnięcie inżynierii przeciwpożarowej w zakresie oddzieleń pożarowych w Polsce. Zgodnie z wiedzą oraz przekonaniem „MERCOR” rozwiązanie to zostało w całości opracowane przez specjalistów DFM Doors Sp. z o.o.

Z uwagi na powyższą sekwencję czasową, nie może być mowy o jakimkolwiek naruszeniu zakazu działalności konkurencyjnej. Wezwanie do zapłaty kary umownej z tego tytułu („MERCOR” informował o tym fakcie w raporcie bieżącym nr 24/2017 z dnia 25 sierpnia 2017 r.) jest bezpodstawne. Należy podkreślić, że formułując żądanie o zapłatę kary umownej, Assa Abloy nie wykazała w jakikolwiek sposób, aby „MERCOR” w istocie podjęła działania sprzeczne z zakazem działalności konkurencyjnej w okresie jego obowiązywania. Podniesione zarzuty mają charakter ogólnikowy. Twierdzenie o rzekomym „wspomaganiu finansowym, organizacyjnym oraz doradczym podmiotów prowadzących działalność konkurencyjną” nie zostało powiązane z żadnym konkretnym działaniem przedstawiciela „MERCOR”, jak również nie zostało odniesione w jakikolwiek sposób do czasu obowiązywania zakazu konkurencji, który upłynął z dniem 16.12.2016 r.

Z uwagi na powyższe zarząd „MERCOR” traktuje działania podjęte przez Assa Abloy jako przejaw nieuczciwej walki konkurencyjnej, zmierzającej do osłabienia pozycji rynkowej konkurenta.

Plik do pobrania w Centrum Prasowym